diana lupo concert

שיטת סוזוקי ללימוד כינור

החוקרים מגלים יותר ויותר שלשיעורי מוזיקה, בעיקר מגיל צעיר, יש יתרונות אדירים עבור ילד מתפתח. שיטת סוזוקי היא שיטה להוראת כינור שמתאימה במיוחד לילדים בגילאי 4-6. לסטודנט שתי דקות של 30 דקות. שיעורים בשבוע – פעם פרטית ופעם עם קבוצה של 2-4 ילדים. אני אקבל תלמיד סוזוקי רק אם אוכל לארגן קבוצה של מתחילים בני אותו גיל שיוכלו להקים קבוצה. אני מעודד את ההורה להתחיל שיעורים רק אם הוא מסוגל להתחייב לשיעורים פעמיים בשבוע, להתאמן עם הילד שלהם מדי יום (10-20 דקות זה מספיק בהתחלה), ולשחק את ההקלטות מדי יום.

מאז שנות הארבעים הייתה שיטת סוזוקי שיטה פופולרית ללימודי מוזיקה בארצות הברית, אירופה, דרום אמריקה ואסיה, והפיקה מוזיקאים מקצועיים רבים כמו הסולנית ליילה יוזפוביץ, כנרת ראשונה לשעבר של רביעיית קליבלנד ביל פרוקיל, מנהל הקונצרטים של הסימפוניה של רדיו ברלין קוג’י טויודה, וכן למעלה מ- 300,000 מוזיקאים לא מקצועיים! מכיוון ששיטת סוזוקי עדיין לא ידועה בישראל, ואין ספרות בעברית, הנה מבוא קצר.

מי היה ד”ר שינצ’י סוזוקי?
ד”ר סוזוקי (1898-1998) נולד בנגויה שביפן. הוא למד כינור בבגרותו בגרמניה אצל המורה המכובד קארל קלינגלר, ואף פגש את אלברט איינשטיין לפני שעבר ליפן בשנת 1928. במהלך מלחמת העולם השנייה הופצץ מפעל הכלי המוזיקלי של אביו של ד”ר סוזוקי, והוא איבד את אחד מאחיו. תגובתו להשמדה זו הייתה פיתוח הפילוסופיה והשיטה שלו להוראת מוסיקה לילדים
מהי “הפילוסופיה של סוזוקי”?

הוראת מוזיקה אינה המטרה העיקרית שלי. אני רוצה לעשות אזרחים טובים. אם ילדים שומעים מוזיקה משובחת מיום לידתם ולומדים לנגן אותה, הם מפתחים רגישות, משמעת וסיבולת. הם מקבלים לב יפה. “ -ד”ר. סוזוקי. היבט נוסף של הפילוסופיה של סוזוקי הוא שכל ילד יכול ללמוד לנגן בכינור אם הוא ממוקם בסביבה מוזיקלית ומטפחת.

מה מטרת ההאזנה להקלטה?

ד”ר סוזוקי אמר לעתים קרובות, “התבונן בילדים הקטנים (היפנים) האלה. כולם מדברים יפנית! “ היה לו ביטחון שכל ילד יכול ללמוד לנגן בכינור אם הוא ממוקם בסביבה מוזיקלית. על ידי האזנה יומית להקלטות של כנר מושלם, הילד סופג את המוזיקה בדיוק כמו שהוא היה סופג את דיבורם של המבוגרים לפני שהוא מבטא את דבריו הראשונים. קריאת מוזיקה מגיעה אחר כך, ממש כמו שילד שכבר יכול לדבר לומד לקרוא את המילים בכיתה א ‘.

מה תפקידו של ההורה?
ד”ר סוזוקי דיבר לעתים קרובות על משולש הילד-המורה-ההורה, כלומר, ההורה ממלא תפקיד פעיל בתהליך הלמידה של הילד. ההורה נוכח בשיעורים לצפייה ורישום הערות ומשמש ‘המורה הביתי’. ילדים בגיל הרך אינם מסוגלים עדיין להתאמן בכוחות עצמם. בנוסף, במהלך תרגול הבית ההורים והילד מבלים יחד בפעילות משמעותית ויוצרים קשר קרוב יותר.
מדוע הכיתה הקבוצתית חשובה?

חוג קבוצתי מהווה מקור מוטיבציה: הילדים מצפים לראות את חבריהם לכינור כל שבוע והקבוצה יכולה לשחק במשחקים המחזקים את מה שהם לומדים בשיעורים פרטיים. בכיתה קבוצתית ילדים משחקים יחד כהרכב, לומדים להקשיב אחד לשני, לעקוב אחר המורה, ולעתים אפילו להוביל את ההרכב. פחד במה נדיר אצל ‘ילדי סוזוקי’ מכיוון שיש להם הזדמנויות רבות להופיע עבור בני גילם והוריהם. שיעור קבוצתי הופך לקהילה, וילדים לומדים המון מצפייה והקשבה אחד לשני, במיוחד כשהם שומעים ילדים שמשחקים יותר ממה שיש להם. כהרחבה לרעיון זה, ד”ר סוזוקי עודד ילדים והורים לצפות בשיעורים של תלמידים אחרים. למעשה, התלמידים המתחילים באו לצפות לפני שהם עצמם התחילו לעשות שיעורים, והתלמידים עודדו להגיע לפני זמני השיעור שלהם או להישאר אחריהם.

טיפים להורים: תקשיבו להקלטות כל יום!

המוסיקה יכולה להתנגן ברקע- בזמן נסיעה, בזמן ארוחת הערב או לפני השינה. הילד לא צריך להקשיב באופן אקטיבי כדי ללמוד

קבעו שגרה לתרגול יומי.

אתה יודע הכי טוב מה עובד לך ולילדך – לפני הלימודים, אחרי הלימודים או אחרי הארוחה. חשוב יותר להתאמן טוב ובאופן קבוע מאשר לתרגל זמן רב. הילד יכול לקבל כמה החלטות, כמו איזה קטע לבדיקה, אך ברוב המקרים ההורה צריך ליזום את התרגול ולהזכיר לילד את מה שצריך לעשות. האווירה צריכה להיות נעימה, עם הרבה עידוד וחיזוקים חיוביים כאשר הילד עושה משהו טוב. “קונצרטים” לבני משפחה וצעצועים יכולים להיות דרך נחמדה לסיים את התרגול. 

הפק את המרב מהשיעורים הפרטיים.

אפשר למורה לקחת את ההובלה בשיעורים ולהשתתף רק כאשר המורה מזמין אותך. אם ילדכם שואל אותך שאלה, השב בקצרה ככל האפשר והפנה את תשומת ליבו בחזרה למורה. בבית אתה אחראי, אך בשיעורים ילדך יתבלבל ויוסח דעתו אם הוא שומע הוראות גם ממך וגם מהמורה. במקום זאת, רשמו הערות כדי שתדעו מה להתאמן בבית. שאלו שאלות אם משהו לא ברור. 

אל תגדיל ציפיות

כל ילד עובר בקצב שלו ועליו לשלוט במושג או בשיר לפני שהוא עובר לשלב הבא. אל תמהר ואל תשווה את ילדך לילדים אחרים. תיהנו מכל הישג של ילדכם, גם אם זה נראה לכם קטן באותה תקופה. חזרה היא הכרחית להפנמת מידע. בית איתן זקוק לבסיס איתן.

לכו לקונצרטים

ילדכם יראה אתכם נהנים ממוזיקה ובאותו הזמן ישמע מודל לנגינה יפה. עודדו את ילדכם לבדוק כיצד המוזיקאי אוחז בקשת, או להקשיב להחלקות הצליל. אם יש לך ילד בן 4 שעדיין לא יכול לעמוד בקונצרט שלם, תכנן להגיע למחצית הראשונה, למשל.

המלצות לקריאה באנגלית

סוזוקי, שיניצ’י. טיפוח באהבה: גישה חדשה לחינוך כשרונות
הרמן, אוולין. שיניצ’י סוזוקי: האיש והפילוסופיה שלו.


שיטת סוזוקי


טווינקלר